Tuzlu su akvaryumunda pH (Power of Hydrogen - Hidrojen Gücü) seviyeleri ve baziklik, önemli unsurlardır. Bu, mevsimlik akvaryum kuran akvaristlerin bile düşünmesi gereken önemli bir konudur. Bir resif akvaryumunda deniz yaşamının sürdürülmesi, ağırlıklı olarak sabit pH aralığına bağlıdır.
Basit bir dille pH esasen sudaki asidiklik veya baziklik ölçüsüdür. 7, ne asidik ne bazik, nötr pH olarak değerlendirilir. 7’nin üstündeki herhangi bir ölçü bazik, altındaki herhangi bir ölçü ise asidik olarak görülür.
Genel olarak 8,1 ile 8,4 arasındaki pH seviyeleri tuzlu su akvaryumlarında kabul edilebilir değerlerdir. Ancak resif akvaryumları biraz daha hassasiyet taşır ve bu akvaryumlarda optimum pH seviyelerinin biraz daha yüksek olmasına ihtiyaç duyulur. Resif akvaryumu içerisinde pH seviyesinin düşmesine normal olarak katkı sağlayan belli faktörler vardır. Akvaryuma asidik maddeler eklemek, suyu doğal olarak daha asidik yapacaktır. Bu asidik maddeler esasen akvaryum içerisindeki yerleşik yaşamın doğal şekilde ürettiği şeyler olabilir. En önemli asidik maddelerden bazıları şunlardır: Karbondioksit, nitrik asitler ve organik asitler. Karbondioksit, balıkların solunum süreci sonucunda düzenli olarak suya salınır. Akvaryumda yetersiz gaz değişimi söz konusuyken, suda aşırı karbondioksit birikir. Biyolojik filtrasyondan kaynaklanan nitrifikasyon, akvaryumda nitrik asit birikmesine neden olur. Balıkların oluşturduğu metabolik atıklar ise suda organik maddelerin birikmesine yol açar. Eğer bu atıklar kısa sürede temizlenmezse, su daha asidik hâle gelir.
Tuzlu su tüm bu katkı sağlayan unsurları içerisinde barındırır. Peki öyleyse tuzlu su, balıklara uygun şekilde neden asidik olmaz? Cevap basittir: Tuzlu su; kalsiyum, karbonat, borat ve bikarbonat gibi çokça doğal tampon içerir. Bu tamponlar suyun pH’ını yukarı çeker ve asidik bileşenlerin etkilerini nötralize eder.
Suyun bazikliği, sudaki kalsiyum sertliği anlamına gelir. Bu, asit eklendiğinde çözeltinin pH’ının sürdürülebildiği derecedir. Yüksek baziklik, hızlı pH değişimlerini önler. Deniz suyu açısından doğal tamponların miktarı, bazikliği belirleyecektir. Akvaryumda tamponlar doğal şekillerde bulunmaz. Akvaryumda pH’ın, sabit ve istenilen sınırlar içinde kalmasını sağlamak üzere her gün kontrol edilmesi gereklidir. Eğer akvaryumdaki pH düşmeye başlarsa, kullanılan tamponlar azalıyor demektir. Bu sorunun hızlı çözümleri vardır. En kolay yöntem, suya biraz sodyum bikarbonat eklenmesidir. Akvaryumcularda da birkaç tamponlayıcı ürün satışa sunulmaktadır.
Akvaryuma yüksek miktarlarda kimyasal ve ticari ürün eklenmesi önerilmez. Akvaryumda oluşan asidikliği azaltmada test edilmiş ve onaylanmış yöntem, su değişikliği yapılmasıdır. Düzenli su değişiklikleri, resif akvaryumlarında pH’ın kontrol altına alınmasının en etkili yoludur. Bir sonraki en etkili yöntem, akvaryumdan tüm balık atıklarının ve döküntü maddelerin alınmasıdır. Bu ayrıca zaten su değişikliği ile de yapılan bir uygulamadır. Su değişikliği ile sudaki doğal tamponlar yenilenir ve suya eser elementler eklenir. Suya tamponlayıcı madde eklerken, bunların önce tatlı suda tamamen temizlenmesi gereklidir.
Eğer bir resif akvaryumunda pH ölçüsünde şiddetli dalgalanmalar oluyorsa, bu durum belli su parametrelerinin akvaryumdaki yaşamın tehlikeye soktuğunu gösterir. Akvaryumdaki pH dengesinin belirlenmesine yardımcı olan pH ölçüm kitlerinin kullanılması, tüm resif sistemleri için bir zorunluluktur.
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: aquaticcommunity.com
İlgili makaleler: 1) pH Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
2) Akvaryumda Su Değişimi Yapmanın Önemi
Yorum Gönder