Akvaryumda Neden Nitrat Oluşur?

Akvaryumda nitrata neden olan birkaç kaynak vardır; bunların bazılarından kaçınılabilir, bazılarından kaçınılamaz. Unutmayın ki bir balık akvaryumundaki yüksek nitrat konsantrasyonu, alg patlamalarının ve yeşil akvaryum suyunun birincil nedenidir.

Kaçınılabilir nitrat kaynakları:

Musluk suyu: Buna hem şehir suyu hem kuyu suyu dâhildir. Şehir suyu normalde nitrat konsantrasyonu 40 ppm’yi (milyonda bir) aşmayacak şekilde düzenlenmektedir. Kuyu suyu da bu seviye baz alınarak nitrat açısından test edilmelidir. Eğer musluk suyunuz ciddi seviyede nitrat içeriyorsa, su değişimleri yaparken kaliteli içme suyu ile karıştırmanız gerekir.

Bitki gübreleri: Gübreler, başka bir nitrat kaynağıdır ve dikkatli şekilde kullanılmalıdırlar. Eğer akvaryumda sağlıklı bir sucul bitki hayatı varsa, gübrelerden uzak durmak en iyisidir. Gübreler sadece bitkilerin besin eksikliği belirtileri gösterdikleri noktada kullanılmalıdır.

Kaçınılamaz nitrat kaynakları:

Her şeyden önce, balık yemleri... Balık yemleri birincil kirleticilerdir. Yemleme, bir akvaristin üstlenebileceği en önemli sorumluluklardan biridir. Yenilmeyen balık yemleri, akvaryumun içerisinde çürür ve kaçınılmaz şekilde nitrata neden olur. Yenilen yemler de balığın metabolizmasından geçecek ve nitrat seviyesinin artmasına neden olacak şekilde akvaryumu kirletecektir. İpucu: Yemdeki protein oranının yüksekliği, daha yüksek nitrat oluşumuna neden olur. Balık yemleri ve balık atıkları dâhil olmak üzere çürüyen tüm organik maddeler, nitrat artışının kaynağıdır. Uygun şekilde yemleme yapmaya çalışın. Balıkların bir dakikada bitirebileceği ölçüde yemleme yapmak birçok durumda uygun gelecektir.

Çürüyen organik maddeler

Diğer nitrat kaynakları; çürüyen bitki parçaları, çürüyen algler ve diğer organik maddelerdir. Aşırı nitratın önüne geçmek için düzenli olarak filtre temizliği yapmak, akvaryum tabanını havalandırmak ve içerisinde organik madde kalan diğer alanları/ekipmanı temizlemek önemlidir. Unutmayın: Temizlik için asla sabun veya çamaşır suyu kullanmayın. Sadece serin tatlı su ile durulama yapın.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: algone.com
İlişkili makale: Nitrat Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Share this video :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Belgesel Sosyete Karadeniz - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger