Sağlıklı Tropheus Bakımı için On İpucu

1. Sık sık su değişimi yapın. Tropheus iyi su şartlarına ihtiyaç duyar. Haftalık %30 oranında su değişimi, su kalitesinin yüksek tutulmasına yardımcı olur ve biyolojik filtrenin olumsuz etkilenmesini önler.

2. Ağırlıklı olarak spirulina içeren yemler kullanın. Biz günde altı kere yemleme yapıyoruz ve bunların dördünde spirulina içeren yemler kullanıyoruz. Diğer iki yemlemede de cichlidler için üretilmiş pul yemlerden veriyoruz. Balıklarınızı çeşitli kurtlar gibi diğer yemlerle de beslemeniz mümkündür ama neden risk alasınız ki?

3. Az miktarlarda, sık sık yemleme yapın. Balıklarınız için bir yemleme planı oluşturun ama miktarları az tutun. 15 dakika ara verin ve sonra tekrar yemleyin. Tropheus, karnı şişene kadar yemeye devam edecektir. Onları yemleme zamanında izlemek keyiflidir. Bazı kimselerin yemlerken balıklarını kaybettikleri üzerine anlattıkları hikâyeleri muhtemelen duymuşsunuzdur. Tahminimce bu kişiler, balıklarına aşırı yem vermişlerdir.

4. Tropheusları büyük bir grup hâlinde tutun. On iki, minimum sayı olmalıdır. Baskın balık için daha az sayıdaki balığa sataşmak daha kolaydır. Ancak akvaryum yeterli kalabalığa sahip olduğu müddetçe, baskın balığın agresifliğinin etkileri dağılıp azalabilir.

5. Tropheus bakılan akvaryumun uzunluğu minimum 120 cm., hacmi ise 280 litre veya daha fazla olmalıdır. Balıklar büyüdükçe, baskın balık daha geniş bir bölgeye ihtiyaç duyacaktır. Küçük bir akvaryumda balıkların rahat edeceği alanlar pek bulunmaz. Sonuç olarak baskın balık, diğerlerini yaralayacak veya öldürecektir.

6. Akvaryumda başka balık bakacaksanız, sadece Tropheusa benzeyen türler tercih etmelisiniz. Burada benzerlikten kasıt, beslenme ve sindirim sistemindeki benzerliktir. Tanganyika Palyaçosu (Eretmodus cyanostictus), uygun bir örnektir. Tropheus ve Frontosa bir arada tutulabilir ama beslenme alışkanlıkları farklıdır. Tropheus farklı tipteki balıklarla bir arada tutulursa, bloat sorunu baş gösterebilir.

7. Balıklarınızı rahatsız etmeyin. Balıklar üzerinde stres yaratacak uygulamalardan kaçının. Her hafta su değişimini aynı gün ve aynı miktarda yapın. Her gün ışığı aynı zamanlarda açıp kapayın. Balıklarınızı aynı yemlerle ve aynı aralıklarla besleyin. Her zaman aynı şeyleri yapmaya gayret gösterin.

8. Yemleme zamanlarında Tropheusları gözlemleyin. Yem yemeyen balığı erkenden fark edip yakalamak ve gözlem altına almak, olası rahatsızlıkları tedavi etmede kolaylık sağlayacaktır.

9. Akvaryuma yeni Tropheus eklerken dikkatli olun. Akvaryuma yeni bir Tropheus koymanın en uygun yolu, balığı akvaryuma geceleyin ışıklar kapalıyken salmak ve 24 saatliğine akvaryumun çevresini örtmektir.

10. Akvaryumda aşırı agresif bir balık varsa, onu belli bir süre karantinaya alın. Verdiği rahatsızlık fazlalaştığı zaman, aşırı agresif balığı ayırın ve birkaç gün farklı bir yerde tutun. Tropheuslar sosyal balıklardır ve bu uygulama sonucu grupta yeniden düzenleme gerçekleşir. Agresif balık tekrar diğerlerinin arasına konulduğunda eski düzen her zaman geri gelmez. Bu uygulama sayesinde daha ılımlı bir akvaryum yaratabilirsiniz.


Yazar: John N. Davidson
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: cichlid-forum.com
Share this video :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Belgesel Sosyete Karadeniz - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger