Killifish, Erişkinliğe En Çabuk Ulaşan Omurgalı!

Afrika’da yaşayan bir killifish türünün, herhangi diğer bir omurgalı hayvandan daha hızlı şekilde cinsel olgunluğa ulaştığı keşfedildi.

Çek Cumhuriyeti’nin Bilim Akademisi’nde Omurgalı Biyolojisi Enstitüsü bünyesindeki bilim adamlarının yaptığı çalışma göstermiştir ki Nothobranchius kadleci, yumurtadan çıktıktan sadece 17 gün sonra üremeye hazır hâle geliyor.

Bu çalışmada bazı yumurtaların sadece 15 günde çatlama aşamasına ulaştığı düşünüldüğünde, bu killifishler ayrıca bir aydan çok az fazla sürede yumurta hâlinden erişkinliğe ulaşma özellikleri ile omurgalılar içinde en kısa jenerasyon süresine sahip.

Çalışmada gözlemlenen bir grup balık, her gün toplam vücut uzunluklarının neredeyse çeyreği ölçüsünde büyüme göstermiştir.

Bu balıklar, Mozambik’in güneyindeki savanlarda yer alan geçici gölcüklerde yaşamaktadır. Bu habitatlar, birkaç hafta içerisinde kuruyabilmektedir; dolayısıyla neslin devam ettirilmesi için çok çabuk şekilde erişkinliğe ulaşmak önemlidir.

Bilim adamları, çalışmadaki iki türün (Nothobranchius kadleci ve Nothobranchius furzeri), akvaryum ortamında üretilmiş bireyleriyle yapılan çalışmalara dayanarak tahmini dört hafta olduğu düşünülen cinsel olgunluğa erişme sürelerinin sırasıyla 17 ve 18 gün olması karşısında şaşkınlığa düştüler.

Balıkların yaşadığı gölcükler kuruduğunda uyku hâline giren embriyolar, döngünün yeniden başlayacağı yağmurlu mevsime kadar aylar boyunca hayatta kalabilir. Bilim adamları, torf tabakasında kuluçkaya yatırıldıklarında çalışmadaki embriyoların yarısının uyku hâlinden çıktığını gözlemlediler.

Balığın doğal habitatında yağmur yağışı ön görülemez ve değişken bir durumdur ve içinde yaşadığı gölcükler, zaman zaman bir yağmurlu mevsim süresince kuruyabilir ve tekrar oluşabilir. Bu koşullar altında ancak hızlı gelişime sahip embriyolar, bu tekrar oluşan gölcüklerde yaşayacak ikinci bir nesli ortaya çıkarabilir.

Böyle bir hızlı erişkinliğe ulaşma durumu ayrıca akvaryum ortamında bile kısa bir yaşam süresine neden olur. 1969 yılından beri akvaryum ortamında üretilip nesli sürdürülen bir Nothobranchius kadleci popülasyonu, en kısa yaşam süresine sahip omurgalı hayvan olarak rapor edilmiştir; en kısa yaşam süresi 6 hafta, ortalama yaşam süresi sadece 9 hafta ve en uzun yaşam süresi 11 hafta olarak ölçülmüştür.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Share this video :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Belgesel Sosyete Karadeniz - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger